Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (2024)

De Golden Retriever is een van de meeste geliefde honden door zijn sociale karakter. Zijn gehoorzaamheid, werklust en energieke houding maken hem tot een betrouwbare en hulpvaardige hond. Vaak zie je ze ook terug als blindengeleidehond of hulphond. Van oorsprong is de Golden Retriever een echte jachthond, die gespecialiseerd was in het opzoeken en terugbrengen van het aangeschoten wild. Wil je meer weten over dit populaire hondenras, lees dan onderstaande weetjes:

De Golden Retriever komt uit Schotland

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (1)

De geschiedenis van de “Gele Retriever”, zoals ze eerst werden genoemd, is niet goed gedocumenteerd. Wel is bekend dat de eerste Golden Retriever half 19e eeuw werden gefokt in Schotland. Jagen op gevogelte werd in deze periode steeds populairder bij de Schotse elite. Er waren echter geen retriever rassen die zowel op land als in het water het wild konden ophalen. Dit was noodzakelijk aangezien gevogelte overal kan neerstorten, en zich op het jachtgebied veel watertjes en rivieren bevonden. Om deze reden werden de beste water spaniëls gekruist met de beste retrievers.

Een baron creëerde het ras

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (2)

Zoals gezegd is de geschiedenis van de Golden niet geheel duidelijk, maar wel zeker is dat een Schotse baron, namelijk Dudley Marjoribanks, een belangrijkere rol speelde bij het fokken van het ras. Hij kruiste een geel gekleurde retriever (“Nous”) met een Tweed Water Spaniël (“Belle”), een ondertussen uitgestorven hondenras. Het nest bestond uit vier puppy’s die de basis werden voor het fok programma van onder andere de Ierse Setter, de St. Johns hond (voorloper Labrador) en de Bloedhond. De Baron probeerde de ultieme jachthond te creëren.

Wat betekent Retriever?

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (3)
Marlies Kloet/wikipedia

To retrieve is een Engels werkwoord en betekent terughalen, terugvinden, ophalen. Dat is de taak voor de Golden Retriever als jij ermee op jacht zou gaan. De hond gaat op jouw commando het aangeschoten wild voor je ophalen en moet dat keurig naast je neerleggen zonder er zelf mee “aan de slag te gaan”, zonder het geschoten dier te verscheuren, ermee te gaan spelen of iets dergelijks. Dit is een moeilijke klus. Er is training voor nodig om dit goed aan te leren.

Ze zijn gek op ballen apporteren

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (4)

Nu snap je misschien ook waarom Goldens zo graag een bal (of tak, of eigenlijk alles wat je gooit) apporteren. Dit is hun taak! Voor hun maakt het niet uit of het geschoten wild is of een bal, het liefste wat ze doen is alles naar hun baasje brengen!

Eieren zijn veilig bij Golden retrievers

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (5)

Goldens hebben sterke kaken en scherpe tanden, maar geschoten wild mag natuurlijk niet beschadigd worden, daarom is de Golden ‘zacht in de bek’. Ze kunnen zelfs een niet gekookt eitje in de bek dragen zonder deze kapot te maken. Een aantal jaar terug was dit zelfs een populaire ‘challenge’ op Youtube.

Ze hebben een grote kans op erfelijke aandoeningen

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (6)

Zoals dat eigenlijk geldt voor alle rashonden is er de laatste decennia zeer onzorgvuldig gefokt met Golden Retrievers. Het ras werd steeds populairder en dan voornamelijk de showlijn, die een stuk zwaarder is dan de jachtlijn. Hierdoor hebben ze een grote kans op heupdysplasie en elleboogdysplasie, maar ook kanker komt helaas vaak voor. Golden Retrievers worden om deze reden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Koop je een pup, kies dan zorgvuldig de juiste fokker!

Britse, Amerikaanse, en Canadese Goldens

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (7)

De Golden retriever ziet er niet overal op de wereld hetzelfde uit, er is een Britse, Amerikaanse en Canadese variant. De Britse is de Golden zoals we die kennen in Europa, lichtgekleurd en een vrij brede kop. De Amerikaanse variant is ranker en minder gespierd, met een donkerdere vacht kleur. De Canadese Golden heeft een dunnere vacht en is groter dan de andere type.

Het zijn geen Labradors

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (8)

Als baasje van een Golden heeft vast weleens iemand gevraagd of het een Labrador is. De gele variant lijkt ook wel op de Golden, het grote verschil is natuurlijk de langere vacht van de Golden.

Ze zijn slim

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (9)

De Golden wordt gerekend tot de slimste hondenrassen. In veel lijstjes op internet worden ze op de vierde plaats gezet. Nu moeten we wel zeggen dat ze met ‘slim’ bedoelen makkelijk trainbaar, en graag willen werken voor de baas. Een hond die niet graag met mensen samenwerkt willen wij namelijk niet dom noemen! Maar het klopt zeker dat de Golden een prima trainbare hond is. Ze kunnen makkelijk meer dan 100 commando’s leren

Goldens zijn gek op kinderen

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (10)

De Golden is een prima huishond en dankzij zijn zachtaardig karakter zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Het is een heel levendige hond. Krijgt hij voldoende beweging dan zal hij zich binnenshuis rustig gedragen. Het is een sociale hond, die graag samen met zijn verzorger (en diens gezin) iets onderneemt. Hij sjouwt graag rond met speeltjes en apporteert als de beste. Het is een speelse hond, die nog lang zijn puppy kuren zal laten zien. Door het enthousiasme kan de hond wat onstuimig zijn. Ondanks het feit dat hij lief is voor kleine kinderen, kan deze onstuimigheid problemen geven en moet in goede banen worden geleid.

Ze zijn gek op water

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (11)

Het zal niet verbazen dat een ras dat gefokt is om te ‘retrieven’ uit het water dol is op zwemmen. Geen vijver, modderpoel of rivier is dan ook veilig voor de Golden (natuurlijk zijn er uitzonderingen). Ze vinden het ook vaak heerlijk om gewoon lekker in een plas water te gaan liggen.

Het zijn goede hulphonden

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (12)

Samenwerken met mensen, dat zit al in het ras van zijn periode als jachthond. Tegenwoordig wordt deze samenwerking ook op andere vlakken ingezet. Zo is de Golden een van de populairste hulphonden en blindengeleidehonden.

Ze hebben een superneus

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (13)

Deze allemansvriend is van nature een jachthond en in de medische wereld gebruiken ze deze hond om kankercellen op te sporen. De hond kan zo goed ruiken dat kanker in een vroeg stadium opgespoord kan worden vaak nog voor een andere vorm van diagnose mogelijk is. Een levensreddende neus dus de neus van de Golden Retriever.

Ze hebben de neiging om snel te dik te worden

Goldens worden soms als trage honden gezien, maar vaak komt dit omdat ze veel te dik zijn. Ze zijn over het algemeen gek op eten, en wie kan nou zo’n lief koppie een extra portie voer of een stukje kaas onthouden? Toch doe je er beter aan om je Golden op een goed gewicht te houden zeker omdat ze al zeer gevoelig zijn voor heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Het zijn recordhouders

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (14)

De eerste drie winnaars van de AKC gehoorzaamheidswedstrijd (een van de belangrijkste ter wereld) waren Golden Retrievers. Er staat ook een Golden in het Guinness record boek met het record van meeste tennisballen in zijn bek, namelijk vijf! En dan is er ook nog een Golden met het record van de hardste blaf ooit van een hond, de Australische Golden Charlie wist met 113.1 deceibel te blaffen!

Ze zijn populair!

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (15)

De Golden Retriever is een van de populairste hondenrassen in Nederland, momenteel staan ze op de derde plek, na de Labrador en de Duitse Herder

Golden Retriever - 16 Weetjes over deze gouden goedzakken - Hondenfun (2024)
Top Articles
How to Make German Schnitzel Recipe: Oma's Classic Schweineschnitzel
The Ultimate Crispy Latke Recipe
Food King El Paso Ads
Fat People Falling Gif
Yogabella Babysitter
Dr Doe's Chemistry Quiz Answer Key
Amateur Lesbian Spanking
World of White Sturgeon Caviar: Origins, Taste & Culinary Uses
Ave Bradley, Global SVP of design and creative director at Kimpton Hotels & Restaurants | Hospitality Interiors
How to watch free movies online
Alaska: Lockruf der Wildnis
Shreveport Active 911
24 Hour Drive Thru Car Wash Near Me
Grandview Outlet Westwood Ky
Schedule 360 Albertsons
Vigoro Mulch Safe For Dogs
Busted Campbell County
Isaidup
Highmark Wholecare Otc Store
Glover Park Community Garden
Academy Sports Meridian Ms
Southland Goldendoodles
Colonial Executive Park - CRE Consultants
University Of Michigan Paging System
Sienna
Busted Mugshots Paducah Ky
Coindraw App
Gen 50 Kjv
Kristy Ann Spillane
Possum Exam Fallout 76
67-72 Chevy Truck Parts Craigslist
Despacito Justin Bieber Lyrics
The Mad Merchant Wow
Western Gold Gateway
Indiefoxx Deepfake
Bitchinbubba Face
How much does Painttool SAI costs?
Ashoke K Maitra. Adviser to CMD's. Received Lifetime Achievement Award in HRD on LinkedIn: #hr #hrd #coaching #mentoring #career #jobs #mba #mbafreshers #sales…
Jack In The Box Menu 2022
Lake Andes Buy Sell Trade
Ferguson Showroom West Chester Pa
Wal-Mart 140 Supercenter Products
11 Best Hotels in Cologne (Köln), Germany in 2024 - My Germany Vacation
Free Crossword Puzzles | BestCrosswords.com
The Many Faces of the Craigslist Killer
Rocket Bot Royale Unblocked Games 66
Www Ventusky
Samantha Lyne Wikipedia
Uncle Pete's Wheeling Wv Menu
Epower Raley's
The Significance Of The Haitian Revolution Was That It Weegy
Cognitive Function Test Potomac Falls
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6149

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.