Golden Retriever: alles wat je moet en wil weten - Golden Retriever Wereld (2024)

Inhoudsopgave

De meest populaire hond die in Nederland bij veel gezinnen woont, is zonder twijfel de Golden Retriever. Deze gezellige familiehond is een slim beestje, dat bijzonder sociaal is en graag bij mensen wil zijn. Daarom is de hond prima geschikt als gezinshond, ook voor mensen met kinderen.

Heb je interesse in het kopen of adopteren van een Golden Retriever? Lees dan eerst de volgende tekst door zodat je alles te weten komt over dit populaire hondenras. Zo weet je beter wat voor hond je in huis haalt en kun je voor jezelf bepalen of het ras iets voor je is en bij jou past.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Golden Retriever nieuwsbrief. Daarin delen we wekelijks interessante artikelen, handige tips of kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Golden Retriever!

Hoe komt het ras aan de naam?

De naam Golden Retriever is een Engelse benaming die aan het ras gegeven werd. Het eerste deel van de naam, Golden, slaat op de kleur die de hond heeft. Golden betekent in dit geval een blonde (goudkleurige) hond. Retriever komt van het Engelse werkwoord retrieve, dat letterlijk ophalen betekent.

Deze naam kreeg de hond omdat deze oorspronkelijk veel werd ingezet om aangeschoten wild dat tijdens de jacht al geraakt was, op te halen voordat het de kans kreeg er vandoor te gaan. Zo kan de naam van het hondenras verklaard worden.

Geschiedenis van het hondenras

Ondanks het feit dat de Golden Retriever erg populair is, niet alleen hier maar nagenoeg overal ter wereld, is er niet zo heel veel over het ontstaan van het ras bekend. De oorsprong van het ras ligt waarschijnlijk bij de Schotse adel die in de 19de eeuw deze hond fokte.

Er zijn niet veel documenten te vinden waarin wordt verwezen naar een Golden Retriever maar wel naar de zwarte variant van het ras, alsmede naar een Labrador Retriever maar vermoedelijk is de Golden Retriever rond die tijd ontstaan als rashond. Omdat het ras hoofdzakelijk was voorbehouden aan leden van de adel is er niet veel over het ontstaan bekend.

Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld

De Golden Retriever kent dus zijn oorsprong bij de Schotse en Engelse adel maar werd daarna ook populair bij meer mensen en werd zo verspreid over heel de Westerse wereld. Daar is het ras niet enkel populair als familiehond maar wordt het ook veelvuldig ingezet als hulphond.

De Golden Retriever is niet alleen slim maar ook zeer volgzaam van aard en kun je veel leren waardoor het ras goed geschikt is als hulphond en je ze ook veel in een dusdanige functie ziet.

Golden Retriever: alles wat je moet en wil weten - Golden Retriever Wereld (1)

Uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever

Als je naar het uiterlijk van de Golden Retriever kijkt, zie je een behoorlijke flinke hond. Deze werd vroeger nog wel eens geel genoemd. Dit werd mede veroorzaakt door het feit dat er vooral zwarte Retrievers te vinden waren en als er dan al eens een lichter exemplaar bij liep, werd de blonde hond meer als geel gezien.

De reuen van dit ras hebben een gemiddelde schofthoogte van 51 tot 61 centimeter. Het teefje van de Golden Retriever is vaak net iets kleiner maar de gemiddelde schofthoogte ligt ook tussen de 51 en 56 centimeter. Een reu van het ras weegt gemiddeld tussen de 29 en 34 kilo, een teefje zal wat lichter zijn en tussen de 25 en 29 kilo wegen.

Let op: Alle kenmerken van een Golden Retriever (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Golden Retriever Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond met een vriendelijke uitstraling

De Golden Retriever is geen kleine hond maar hij zal mensen weinig schrik inboezemen omdat het ras nu eenmaal een vriendelijke uitstraling heeft met de brede, korte snuit en middelgrote, donkere ogen. De neus van de Golden Retriever is ook donker, in een lichte snuit.

De hond kijkt altijd vriendelijk en blij en is erg zachtaardig waardoor deze niet bepaald als waakhond geschikt is maar veel meer een gezelschapsdier zal zijn. Er wordt ook speciaal gefokt met Golden Retrievers als honden voor de jacht. Deze zijn wel sociaal maar minder geschikt als gezinshond omdat ze een veel groter jachtinstinct hebben dan het overgrote deel van hun ras.

Vacht van de Golden Retriever

Tegenwoordig wordt deze vachtkleur altijd als blond bestempeld. De vacht van de Golden Retriever is langharig. Het bijzondere aan deze vacht is dat de onderlaag waterdicht is. Mocht de hond besluiten te gaan zwemmen, hetgeen ze doorgaans graag doen, dan wordt de huid dus niet nat.

De ondervacht is niet erg dik. Bij de Golden Retriever valt je natuurlijk direct de bovenste laag van de vacht (de dekvacht) op. De kleuren van deze vacht lopen uiteen van bijna wit (neigend naar platinablond) tot donkerblond of een soort honingkleur die bijna op goudkleurig lijkt. Omdat de vacht van de Golden Retriever langharig is, is regelmatig borstelen zeker aan te raden.

Een ster in apporteren

Een Golden Retriever is een ster in apporteren en doet dat ook graag. Mede doordat de hond dit al deed met prooien die opgehaald moesten worden, kan het ras dit tegenwoordig nog altijd goed met speeltjes maar ook met allerlei andere spullen zonder deze te beschadigen als ze die in hun bek nemen.

De Golden Retriever heeft een zogenaamde ‘zachte beet’, waarmee ze hun prooi of buit stevig kunnen vasthouden maar deze geen pijn doen of kapot maken. Altijd handig natuurlijk als je als hond je speelgoed terugbrengt naar de baas of de pantoffels en post binnenbrengt. En al helemaal als je hulphond bent is deze eigenschap ideaal.

Verzorging van het gebit van je Golden Retriever

Omdat de Golden Retriever nog wel eens gebruik maakt van zijn gebit maar dan niet om hard te bijten maar te apporteren, is het belangrijk dat de tanden netjes schoon en gezond blijven. Voor iedere hond geldt dat een goed en sterk gebit belangrijk is. Controleer daarom de tanden van je Golden Retriever regelmatig op tandsteen, ontstekingen en de vorming van tandplak. Door de tanden te poetsen of een andere gebitsreiniger te gebruiken voor je hond, blijft het gebit beter gezond.

Speciale speeltjes om op te kauwen of een bot werken ook goed om de conditie van de tanden en mond op peil te houden. Er zijn tal van mondverzorgingsproducten voor je hond te koop. Weet je niet zo goed wat te kiezen? Informeer dan altijd bij je dierenspeciaalzaak wat je het beste voor je Golden Retriever kunt aanschaffen. Heeft je hond klachten aan het gebit waar je niets aan kunt doen? Ga dan altijd met je viervoeter naar de dierenarts.

Vachtverzorging van de Golden Retriever

Iedere hond heeft verzorging nodig maar op welke gebieden dit is, kan nog wel eens per ras verschillen. Zo heeft een langharige hond natuurlijk een andere vachtverzorging nodig dan een korthariger type. Bij de Golden Retriever is het zeker aan te raden de vacht van je hond meerdere keren per week goed te borstelen.

Hiervoor zijn speciale borstels voor langharige honden te koop. Hiermee borstel je eenvoudig en pijnloos de klitten uit de vacht van je Golden Retriever en voorkom je vervilten.

Dat staat niet alleen lelijk in de vacht maar doet ook pijn dus dat wil je zeker voorkomen. Als je de vacht met regelmaat goed borstelt, haal je er veel vuil en viezigheid tussenuit dat anders voor de nodige irritatie kan gaan zorgen.

Geef je Golden Retriever regelmatig een goede wasbeurt

De meeste Golden Retrievers zijn dol op water. Als je met je hond op pad bent en een waterplas of sloot passeert, is de kans aanzienlijk dat je viervoeter spontaan een duik neemt. Gevolg: blije hond maar wel een vacht met veel vuil ertussen als het water niet zo schoon is.

Het is daarom belangrijk de vacht van je Golden Retriever regelmatig te wassen. Gebruik hiervoor een geschikte hondenshampoo, bij voorkeur op basis van natuurlijke ingrediënten zodat irritatie en jeuk worden voorkomen. Milde shampoo prikt ook niet in de ogen van je huisdier.

Houd de vacht van je viervoeter zelf bij of ga naar een trimsalon

Op de voetzooltjes van je Golden Retriever en tussen de tenen groeien ook haren. Als dit haar te lang wordt, is het belangrijk het daar goed weg te knippen. Bij de meeste honden kun je dit zelf wel doen, zeker als je je Golden Retriever daar van jonge leeftijd al aan hebt laten wennen.

Ditzelfde geldt voor de lange haartjes die aan de binnenkant van de oren van je huisdier groeien. Knip deze met regelmaat zodat de gehoorgang vrij blijft en er geen viezigheid achterblijft. Kun of durf je dit niet zelf te doen? Neem je Golden Retriever dan mee naar een trimsalon zodat je viervoeter er weer tiptop uitziet en van alle lastige haren verlost wordt. Als je hond in de rui is, borstel dan meer dan anders of maak dan een afspraak bij een goede trimmer.

Karakter van de Golden Retriever

Natuurlijk is het leuk een hond te hebben die er lief en vriendelijk uitziet dus als je daarom voor dit ras kiest, snappen we dat helemaal. Het is nu eenmaal een leuke hond die niet voor niets door zoveel mensen als maatje wordt gekozen. Het is daarnaast echter zeker belangrijk naar het karakter van de hond te kijken voordat je deze in huis haalt.

Een Golden Retriever is een intelligente hond met veel energie die wel van de nodige beweging en uitdagingen houdt. Een Golden Retriever leert snel dus bij een training of cursus zal je hond vlug veel dingen oppikken.

De Golden Retriever is een fijn maatje

Een Golden Retriever is vriendelijk, nieuwsgierig, leergierig, aanhankelijk en zachtaardig. De hond kan goed met mensen, ook met kleine kinderen, omgaan en vindt soortgenootjes vaak wel prima. De hond houdt van zwemmen, spelen en rennen en is vaak dol op het maken van lange wandelingen of het spelen van een uitdagend spelletje dat hem prikkelt om door te gaan. De Golden Retriever heeft een goed uithoudingsvermogen en is niet te lui om te bewegen.

Dit is dan ook belangrijk om veel en vaak te doen zodat je hond zijn energie kwijt kan en zich niet snel verveelt. Een Golden Retriever is geneigd om snel wat te dik te worden dus daarom is veel beweging erg belangrijk voor het ras. Dit is natuurlijk zowel voor het baasje als de hond essentieel. Je viervoeter is gevoelig voor veranderende stemmingen en pikt spanning of andere zaken snel op. Behandel je hond met respect en denk ook aan zijn gevoel. Je hond wil graag bij het baasje zijn en veel samen ondernemen, dus aandacht is erg belangrijk, mits op de juiste manier gegeven

Golden Retriever: alles wat je moet en wil weten - Golden Retriever Wereld (2)

Ga naar een erkende fokker als je een Golden Retriever pup wilt aanschaffen

Als je een Golden Retriever puppy wilt aanschaffen, kun je daarvoor bij tal van fokkers van dit ras terecht. Het is verstandig naar een erkende fokker te gaan die is aangesloten bij een rasvereniging. Een erkende fokker werkt namelijk volgens de geldende regels van de rasvereniging en stelt de gezondheid en het welzijn van de hond, zowel de pups als de moederhond, voorop.

Bij een goede fokker betaal je meer voor je pup maar heb je ook meer zekerheid dat je een gezond dier mee naar huis neemt dan wanneer je naar een broodfokker gaat die enkel voor het geld honden fokt. Let wel: er zijn zeker ook thuisfokkers te vinden die wel het beste voor hebben met hun hondjes. Niet iedere thuisfokker doet het op een verkeerde manier.

Goed gezelschap maar ook lekker actief

Waarom een Golden Retriever vaak als huisdier wordt gekozen, is vrij duidelijk. Het is nu eenmaal een leuke hond en prima gezelschap. De hond is slim, leert snel en je kunt samen lange wandelingen maken en lekker actief bezig zijn. Houd er daarom wel rekening mee als je een Golden Retriever aanschaft, dat je voldoende tijd hebt om met je viervoeter bezig te zijn.

Je viervoeter heeft veel beweging nodig maar ook voldoende aandacht. Je kunt je hond er best aan leren wennen een tijdje alleen thuis te zijn maar als dit lange dagen zijn, is dat niet prettig voor het dier en zal hij zich snel eenzaam voelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals slopen maar ook tot een depressieve hond en dat wil je natuurlijk niet.

Laat je hond nooit te lang alleen

Ben je veel van huis? Zorg er dan voor dat je een oplossing vindt voor je Golden Retriever zodat deze toch voldoende beweging en aandacht krijgt en lekker kan ravotten. Houd je hond enthousiast want dit hoort echt bij het ras en zorg dat iemand anders hem kan uitlaten of denk bijvoorbeeld eens aan een dagopvang of uitlaatservice voor honden. E

en pension kan ook een goede oplossing zijn. Neem, indien mogelijk, je Golden Retriever zoveel mogelijk mee. Je huisdier daar zal echt altijd voor te porren zijn doordat hij zo enthousiast van aard is en wat is er nu leuker dan bij het baasje zijn, samen wandelen, zwemmen en spelen? Zo krijgt je huisdier voldoende aandacht en kan hij lekker bezig blijven door te spelen.

Zo voelt je viervoeter zich ook geliefd en zal hij een echt kameraadje voor je worden en zich aan het baasje hechten.

Prijs van een Golden Retriever

Als je ervoor kiest een Golden Retriever pup aan te schaffen, dien je al gauw aan een aankoopprijs tussen de €900 en €1200 (soms nog meer) te denken. De prijs van de pup is mede afhankelijk van waar je deze haalt. Bij een erkende fokker betaal je meer omdat deze simpelweg meer kosten maakt. Je krijgt er dan wel een gezonde pup voor terug die vaak een stamboom heeft, een gezondheidscheck heeft ondergaan en de nodige entingen heeft gehad. Deze kosten worden aan de koper doorberekend.

Bij een thuisfokker kun je natuurlijk ook een hondje halen en betaal je er doorgaans wat minder voor. Is de prijs voor de puppy echt veel lager? Dan heb je waarschijnlijk met een broodfokker te maken. Probeer deze te vermijden want zij stellen het belang van de hond niet voorop dus dat is geen goede zaak.

Bijkomende kosten voor je Golden Retriever

Als je een hond aanschaft, dan ben je er niet alleen met de prijs die je voor het beestje betaalt. Je hebt voor je Golden Retriever ook spulletjes nodig zoals een mand, een zacht deken, een bench, een goede riem en vachtverzorgingsproducten. Uitgaven voor middelen tegen ontwormen, tegen vlooien en teken komen ook steeds terug, net als een bezoek aan de dierenarts voor controle en een enting, een bezoekje aan de trimsalon en kosten voor een cursus of verblijf in een pension of hondenopvang.

Houd er ook rekening mee dat je je hond het beste laat steriliseren of castreren als deze daar oud genoeg voor is. Goed voer is belangrijk en laten we vooral niet vergeten dat je hond speelgoed nodig heeft voor zowel binnen als buiten. Al met al, reken gerust op minimaal een paar honderd euro per jaar extra aan uitgaven.

Vaak is het nog veel meer maar je kunt van tevoren wel een redelijke inschatting maken wat het je gaat kosten. Zeker als je speciaal voer koopt kan dit aardig in de papieren lopen maar dan krijgt je viervoeter wel het beste dat er te koop is. Het is bovendien een flinke hond dus een zak brokken zal er zo doorheen zijn.

Golden Retriever: alles wat je moet en wil weten - Golden Retriever Wereld (3)

Training en opvoeding Golden Retriever

Als je een Golden Retriever kiest, dan is dat bij uitstek een hond waarmee je goed op training of cursus kunt gaan. De hond is bijzonder leergierig en leert ook snel. De hond is erg sociaal maar ook intelligent genoeg om ingewikkelde trainingen te kunnen volgen en daar veel van te leren. De Golden Retriever kan best een beetje eigenwijs zijn dus het is belangrijk dat de training goed verloopt en je erg consequent bent in de opvoeding en het behandelen van je huisdier. Dit is niet zielig maar daar leert hij juist van.

Alles wat jullie samen op de training leren, kun je thuis verder toepassen zodat je hond dit snel oppikt.

Ga altijd zo vroeg mogelijk op cursus met je Golden Retriever. Als je dit doet wanneer hij nog een pup is, zal hij snel zoveel mogelijk leren. Een Golden Retriever is een speelse hond dus een goede training om bijvoorbeeld netjes bij baasje aan de riem te leren lopen is belangrijk. Houd er rekening mee dat je kleine pup een grote hond wordt en dan ook nog gewoon netjes aan de riem met je mee moet kunnen wandelen.

Golden Retriever als hulphond

Het is niets voor niks dat er veelvuldig voor een Golden Retriever gekozen wordt als er een hulphond wordt opgeleid. De hond is zeer volgzaam, volgt goed commando’s op en kan snel veel leren. De hond kan goed apporteren en kan erop getraind worden iemand met een beperking zoveel mogelijk te assisteren.

Dit kan echt op allerlei gebieden zijn waarbij gedacht kan worden aan een Golden Retriever als blindengeleidehond maar ook als hulphond om boodschappen mee te doen, bij klusjes in huis te assisteren als mensen wat minder mobiel zijn of als gezelschap voor mensen die geestelijk wel wat steun kunnen gebruiken.

Soms is een Golden Retriever te speels om hulphond te worden en lukt het niet. Niet alle honden van dit ras zijn er immers geschikt voor maar het zijn bij uitstek wel behulpzame honden die nergens te lui voor zijn, geen uitdaging uit de weg gaan en waar je zeker op kunt vertrouwen.

Bekende hond van dit ras

Zoals Lassie een bekend voorbeeld is van een Border Collie en Beethoven van een Sint Bernard, zijn er ook bekende Golden Retrievers op het witte doek te vinden en worden ze ook regelmatig als huisdier gebruikt in allerlei verschillende televisieseries. Voorbeelden van een bekende Golden Retriever uit de film is onder andere Napoleon, een hondje dat met een luchtballon vanuit Australië op een eiland terecht komt alwaar hij vriendschap sluit met een papegaai.

In The Retrievers adopteert een stel een Golden Retriever zwerver die drachtig blijkt te zijn waardoor het huis als snel gevuld is met puppy’s die tal van avonturen beleven. Kortom, een leuke familiefilm waaruit duidelijk blijkt hoe gezellig, sociaal en enthousiast het hondenras is. Na het zien van de films is iedereen natuurlijk nog meer gecharmeerd van de Golden Retriever als huisgenoot en kameraad!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Golden Retriever?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Golden Retriever Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Golden Retriever: alles wat je moet en wil weten - Golden Retriever Wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6137

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.